expander

menu rozwijane

Menu rozwijane dostarczyły profilki

wtorek, 30 maja 2017

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Miałam ochotę na coś innego niż zwykłe ziemniaki. A zapiekanki uwielbiam - są proste, szybko się je robi i za grosze. Moja propozycja:

Składniki:
- ok 10 szt średnich ziemniaków
- 40dag wędzonego boczku
- ok 10szt pieczarek
- 1 duża cebula
- 30 dag żółtego sera
- śmietana - 3łyżki
- jajko
- przyprawy - sól, papryka słodka i ostra, bazylia, tymianek, czosnek

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyć i podgotować w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli. Następnie wystudzić, obrać i pokroić w plastry.
2. Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na patelni.
3. Na tłuszczu z boczku usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie pieczarki (pół plastry).
4. Ze śmietany, jajka i przypraw robimy sos - dodajemy troszkę wody, aby ładnie się rozlał po potrawie.
5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, boczek cebulę, pieczarki, starty ser, znów ziemniaki, boczek, cebulę, pieczarki, ser. Na wierzch kładziemy warstwę ziemniaków, polewamy sosem i posypujemy resztą sera.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez ok. 30 minut.


Smacznego!!!


Ziemniaków ugotowało mi się ciut więcej, więc z resztek zrobiłam kluski śląskie. Zamroziłam i będzie do zrazów w sosie.
Ich kształt niezbyt udany - 2-letni syn pomagał formować ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz