Składniki:
-2 piersi z kurczaka
-marchewka
-kawałek pora i selera
-pół cebuli
-3 łyżki śmietany 12%
-łyżka mąki ziemniaczanej
-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
-olej
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w 3 łyżkach oleju, łyżeczce słodkiej papryki i 2 łyżeczkach ziół prowansalskich.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju razem z mięsem. Następnie podlać wodą i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Dusić do miękkości. Śmietanę zahartować wywarem i wlać do sosu. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do dania. Zagęścić mąką ziemniaczaną i doprawić do smaku.
Smacznego 😉
Właśnie wczoraj robiłam podobną potrawę tylko zamiast czosnku dodałam musztardę i wyszedł sos śmietanowo -musztardowy :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za czosnkiem - przy robieniu podobnych potraw zawsze go zamieniam, lub po prostu wyrzucam.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, a czosnek jest świetny na tą porę roku
OdpowiedzUsuń