expander

menu rozwijane

Menu rozwijane dostarczyły profilki

piątek, 22 września 2017

Kurczak z warzywami w sosie ziołowo- czosnkowym

Kurczak z warzywami w sosie czosnkowo- ziołowym

Składniki:
-2 piersi z kurczaka
-marchewka
-kawałek pora i selera
-pół cebuli
-3 łyżki śmietany 12%
-łyżka mąki ziemniaczanej
-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie
-olej

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w 3 łyżkach oleju, łyżeczce słodkiej papryki i 2 łyżeczkach ziół prowansalskich.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju razem z mięsem. Następnie podlać wodą i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Dusić do miękkości. Śmietanę zahartować wywarem i wlać do sosu. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do dania. Zagęścić mąką ziemniaczaną i doprawić do smaku. 
Smacznego 😉

3 komentarze:

  1. Właśnie wczoraj robiłam podobną potrawę tylko zamiast czosnku dodałam musztardę i wyszedł sos śmietanowo -musztardowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za czosnkiem - przy robieniu podobnych potraw zawsze go zamieniam, lub po prostu wyrzucam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda, a czosnek jest świetny na tą porę roku

    OdpowiedzUsuń