expander

menu rozwijane

Menu rozwijane dostarczyły profilki

czwartek, 11 maja 2017

Wieprzowo- jarzynowy jednogarnek

Do przyrządzenia dzisiejszego obiadu wykorzystałam resztki warzyw, które zalegały mi w lodówce. Jednogarnkowe potrawy są proste, syte i tanie. Ponadto nie są pracochłonne.

SKŁADNIKI:
- łopatka wieprzowa- ok. 800dag (7.20zł)
- kilka różyczek brokuła (1zł)
- 1,5 szt marchewki (0.45zł)
- ok. 40dag ziemniaków (0.80zł)
- pół puszki groszku ( 0.80zł)
- pół cebuli (0.30zł)
- ok. 20dag pieczarek (1zł)
- olej, przyprawa do gyrosa, sól, słodka i ostra papryka, bazylia (2zł)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę i marynujemy (kilka łyzek oleju z przyprawą do gyrosa).
2. Warzywa kroimy w kostkę. Ziemniaki marynujemy (olej z przyprawą do gyrosa i słodką papryką). Ziemniaki i cebulę podsmażamy na patelni, odkładamy.
3. Mięso smażymy z pieczarkami, dodajemy ziemniaki z cebulą, marchewkę, groszek i brokuła.
4. Dusimy do miękkości (w razie potrzeby podlać wodą lub wytrawnym winem).
5. Doprawiamy solą, ostrą papryką i bazylią.

Koszt składników na ok. 5 porcji: 13.55zł (niecałe 3zł za 1porcję!!!).
Oczywiście cena niektórych składnikow to cena promocyjna- łopatka 8.99zł/kg, pieczarki- 4.99zł/kg)
Bardzo szybki i smaczny sposób, żeby przerobić zalegające warzywa. Można wykorzystać również kalafiora, paprykę, kukurydzę, kapustę pekińską, włoszczyznę i wiele innych warzyw.

SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. myślę, że kiedyś wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi świetnie, a wygląda jeszcze lepiej :) My dość często robimy tego rodzaju dania jednogarnkowe, wykorzystujemy różnorodne składniki i komponujemy z nich dania ;), oczywiście z mięskiem, które bardzo lubimy :) Pozdrawiam serdecznie z Wietnamu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrawy jednogarnkowe - takie wygodne :) I można zamrozić sobie gotowy obiad, gdy już się znudzi. Muszę pomyśleć nad czymś lekkim na ciepłe dni. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń